Helend op weg
Ga met ons mee!

Wat gaan we doen 


Vanaf de zomer van 2023 start Helend op weg,  in samenwerking met Psychologenpraktijk ZuidWest uit Bolsward en het St. Odulphuspad, met wandeltherapie in groepsverband. 

Vanaf najaar 2023 gaat Helend op Weg tevens verschillende soorten trainingen in het buitenland aanbieden, deze training met deels een vakantiekarakter zullen ontspannend en uitdagend zijn en tot doel hebben om in korte tijd aanwezige klachten te verminderen. De trainingen/wandelingen worden begeleid door een GZ-Psycholoog,  een Maatschappelijk Werker en andere deskundigen.


Om de kracht van wandeltherapie in groepsverband te combineren met een inspirerende en natuurlijke omgeving, start binnenkort de vernieuwende wandeltherapie ‘Helend op Weg’.  Wij doen dit in samenwerking met Psychologenpraktijk ZuidWest uit Bolsward en gaan daarbij gebruik maken van de speciale kwaliteiten van het St. Odulphuspad. Hierdoor ontstaat een unieke samenwerking met als eventueel bijkomend voordeel het verminderen van de wachtlijsten voor lichte psychologische hulp.


Politiek, verzekeraars en zorginstellingen zien al jaren het belang van het terugbrengen van zorgvraag en inkorten van wachtlijsten. Als dit vanaf het begin afdoende aangepakt wordt, en er handvatten voor zelfhulp en gezondheidsbevordering meegegeven worden, kan eerste lijn psychologische hulp voorkomen worden. ‘Helend op weg’ gaat hiervoor mogelijkheden bieden.

Wandeltherapie heeft bewezen effectief te zijn: het bevordert geestelijk welzijn, verbetert de algehele gezondheid en vermindert stress. De relatie tussen beweging, natuur en geestelijk welzijn is door onderzoek van Professor Erik Schredder breed onder de aandacht gebracht.
Door de krachten te bundelen kunnen we meer mensen op een efficiënte en effectieve manier ondersteunen. Dit kan vooral interessant zijn gezien de toenemende vraag naar geestelijke gezondheidszorg en de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

Het St. Odulphuspad biedt een prachtige omgeving die rust en reflectie bevordert. Door wandeltherapie in deze inspirerende setting aan te bieden, kunnen deelnemers profiteren van de helende kracht van de natuur en tegelijkertijd werken aan hun geestelijk welzijn. Het St. Odulphuspad biedt een thematisch pelgrimspad van persoonlijke groei en innerlijke rust, wat bijdraagt aan het genezingsproces.Wandeltherapie op het St. Odulphuspad in Friesland.
1- Wandeltherapie via het pelgrimspad ' het St. Odulphuspad'.
In samenwerking met Psychologenpraktijk ZuidWest uit Bolsward en ‘het St.Odulphuspad ‘, zullen we wandel -groepstherapie gaan aanbieden.
Cliënten zullen hiervoor  delen van het St. Odulphuspad gaan lopen, de trajecten  verschillen in lengte en zullen geleidelijk in afstand worden vergroot. Gestart zal worden met de zogenaamde pareltjes, afstanden van zo'n 10 km. (http://www.odulphuspad.nl).
Aan het begin van een wandeling worden opdrachten verstrekt die gedurende de wandeling wordt besproken met mededeelnemers, daarbij worden de cliënten begeleid door een psycholoog/psychologen en is een maatschappelijk werker aanwezig. 
Door actief bezig te zijn met de opdrachten en dit te delen met groepsgenoten wordt de mogelijkheid gecreëerd om verlichting te krijgen en problematiek minder
prominent te laten worden.  Tijdens de wandelingen krijgt u tools en inzichten om u 
ook na de wandelingen op de goede weg te houden.

Cliënten worden ook tijdens de wandelingen actief aan het werk gezet met mindfullness en therapeutische tools. Aan het einde van de wandeling is er een evaluatie en worden doelen voor de weken erna gesteld. Na een aantal weken is er opnieuw een wandeling, we streven erna om met dezelfde groep de vervolgwandelingen te doen. Voor degenen die dit willen, worden contactgegevens uitgewisseld zodat ze elkaar kunnen steunen tijdens de weken dat er niet in groepsverband
gewandeld wordt. Tevens kan er zelfstandig verder worden gewandeld op het pelgrimspad.

Groepsgrootte is vanaf 6 personen.
De groep kan groter gemaakt door inzet van meer psychologen en /of andere deskundigen. 

Deze wandeltherapie is geschikt voor enkelvoudige lichte psychische problematiek.

Kortdurende Trainingen in het Buitenland!
  
2- Therapeutisch wandelen in Portugal.
We gaan de Costalroute wandelen met een groep mensen van maximaal 10 personen. Tijdens het wandelen krijg je opdrachten waardoor je de problemen, waar je in het leven tegen aanloopt, kunt veranderen in uitdagingen. Je kunt kiezen voor een halve of een hele route (tweede deel zal worden gelopen in het voorjaar van 2024). De afstanden bedragen tussen de 18 en 28 km per dag. 

3- Groepstherapie/ EMDR/ Cognitieve gedragstherapie gecombineerd met wandelen.
Je verblijft in een mooie villa in Spanje of Portugal waar je  individuele sessies kunt krijgen in combinatie met groepssessies. Het doel is om in een korte tijd trauma's en de voor jou niet of minder wenselijke aannames op de achtergrond te krijgen. Het middagprogramma wordt afwisselend ingevuld met wandelen, steden bekijken en vrije
 ( vakantie !-) momenten om zelf in te vullen. 

 

 3- Nazorgtraject

Indien daar behoefte aan is kan er nog een evaluatiegesprek of nazorgtraject plaats vinden; eventueel in groepsverband.

 

  


Wordt wandeltherapie vergoed?
Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar, maar in de regel wordt psychologische zorg alleen vergoed indien er een verwijzing van een huisarts kan worden overlegd.

De wandeltherapie in groepen valt onder groepstherapie en kan per verzekering anders zijn en kosten verschillen per groepsgrootte. Sommige klachten vallen buiten de vergoedingen van de zorgverzekeraar, denk hierbij bijvoorbeeld aan werkgerelateerde of relatiegerelateerde klachten. Ook werkgevers zijn veelal bereid om de kosten of een deel van de kosten te vergoeden als er sprake is van bijvoorbeeld een burn-out.

Gebruik het contactformulier indien u hier meer informatie over wilt hebben.